Derideki pigment olan melanin eksikliğinden kaynaklanan, ciltte soluk beyaz lekelerin oluşması durumuna vitiligo denilmektedir. Vitiligo cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkabileceği gibi genellikle yüz, boyun ve ellerde görülmektedir. Ciltte meydana gelen bu açık renkli bölgeler güneş ışığına karşı daha hassastır ve bu sebeple vitiligo hastalarının güneşten korunmaya özen göstermeleri gerekmektedir.
Vitiligo Hangi Bölgelerde Meydana Gelmektedir?
- Ağız
- Gözler
- Parmaklar
- Bilekler
- Yüz
- Boyun
- Eller
- Koltuk Altları
- Kasık Bölgesi
Vitiligo bu bölgelerin dışında bazen saç köklerinde de ortaya çıkabilmektedir. Saç derisindeki melanin eksikliği sebebiyle bu bölgedeki kıllar beyaz ya da gri renkte kendini gösterebilmektedir. Vitiligo hastalığında lekeler, tamamen beyaz ve solgun renkte ortaya çıkarken bazen derinin altında ince kılcal damarlar sebebiyle hafif pembe olarak ta ortaya çıkabilmektedir. Çok nadirde görülse bazen kırmızı, iltihaplı, kahverengi de olabilmektedir. Vitiligo kaşıntıya sebep olabilir, bu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir, tıpkı lekelerin boyutu gibi bazı hastalarda birkaç küçük leke olarak kendisi gösterirken bazı hastalarda cildin geniş alanını kaplayan büyük beyaz lekeler olabilmektedir. Kişiye göre değişiklik gösteren belirtileri tahmin etmek oldukça zordur, her hastada farklı ölçülerde ortaya çıkmaktadır ve kalıcı bir hastalıktır.
Vitiligonun Sebepleri Nelerdir?
Vitiligo ciltte bulunan melanin pigmentinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Melanin, melanosit dediğimiz hücreler tarafından üretilmektedir ve cilde rengini vermektedir. Ciltte melanin üretimine yetecek kadar melanosit olmaması vitiligoya sebep olmaktadır. Ancak melanositlerin ciltte yeteri kadar az olmasının ya da olmamasının nedeni henüz bilinmemektedir. Ayrıca genetik sebeplerden dolayı vitiligo hastalığı kalıtsal olarak geçmektedir. Stres, kimyasal maddelere maruz kalma, şiddetli güneş yanığı gibi faktörler vitiligoya sebep olabilmektedir.
Vitiligo Tedavisi
Vitiligoya bağlı oluşan beyaz lekeler genellikle kalıcılık göstermektedir ve leke görünümünü azaltmak için tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Pigmentsiz bölge için bir dermatolog tarafından önerilecek kremler kullanılabilmektedir, ancak bu kremlerin uzun süre kullanımına bağlı olarak ciltte çatlaklar ve incelmeler meydana gelebilmektedir. Bu sebeple hekimin belirleyeceği tedavi süreci oldukça önemlidir. Steroidli kremlere ek olarak fototerapi ve lazer tedavileri tercih edilmektedir.
Vitiligo için belirli bölgede ve küçük lekeler halinde olması durumunda medikal makyaj ile pigmentasyon eşitlenmesi de yapılabilmektedir. Ancak bu işlemin tüm vücuda yapılması mümkün olmadığı için küçük ve lokal lekelerde mümkündür. Medikal makyajın amacı beyaz lekelerin cildin rengine en yakın hale getirilmesidir, bu işlemde cilt güneşten etkilenmez yani kısacası tıbbi dövme işlemi demek mümkündür. Yapılan bu uygulamanın kalıcılık süresi 1- yıl arasında değişmektedir ve bu süre zarfında tekrarlanabilmektedir.