Gözaltı morlukları olarak nitelendirdiğimiz, alt göz kapaklarının altında oluşan koyu renkli haklalar şeklinde oraya çıkan bir sorundur. Hem kadın hem de erkeklerde yaygın olarak görülmektedir, çoğu zaman bu halkalara göz torbaları da eşlik etmektedir. Bu durum kişinin solgun, yorgun ve daha yaşlı gözükmesine neden olmaktadır.
Gözaltı Morlukları Neden Olur?
- Uykusuzluk: Düzensiz uyku, yeterli saat uyuyamama gözaltı morluklarına neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Sürekliği arz etmeyen durumda uykusuzluğa bağlı gözaltı morlukları geçicidir ve düzenli uyku, dinlenme ile son bulmaktadır. Ancak çalışma şartları, uyku bozukluğuna yol açan sağlık sorunları sebebiyle oluşan halkalar kalıcı olabilmekte ve uykusuzluğa bağlı gözaltlarında sıvı birikmesi sonucunda göz torbalarına neden olabilmektedir.
- Yaş: Yaşın ilerlemesi, gözaltı halkalarının doğal olarak oluşmasına neden olmaktadır. Yaşlanmaya bağlı olarak cilt incelmekte ve kolajen azalmaktadır, azalan kolajenin ciltte meydana getirdiği hasarların başında da gözaltı morlukları gelmektedir.
- Göz Yorgunluğu: Bilgisayar, televizyon, telefon gibi cihazların uzun süre kullanımı göz yorgunluğuna neden olmaktadır. Yorulan gözde gerginlik oluşarak göz çevresinde ve kan damarlarında genişlemelere neden olmaktadır. Bu durumda da gözün etrafında halkalar oluşarak gözaltı morluklarına neden olmaktadır.
- Alerjiler: alerjik reaksiyonların sonucunda göz kuruluğu ve göz halkaları oluşabilmektedir.
- Dehidrasyon: Vücudun yeterli sıvı alamaması sonucunda, vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına dehidrasyon denilmektedir. Gözaltı morluklarının en yaygın nedenlerinin başında gelmektedir, toplum olarak yeterli miktarda sıvı tüketmediğimiz için sıvı eksikliğinden kaynaklı olarak birçok sorun yaşanmaktadır.
- Genetik: Aile bireylerinde gözaltı morluğu yaygınsa, genetik olarak kişilerde bu sorun yaşanabilmektedir.
Gözaltı Morlukları Risk Faktörleri Nelerdir?
Gözaltı morluğu yaşayan hastaların bulunduğu risk gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- İleri yaştaki hastalar
- Genetik yatkınlığı olanlar
- Beyaz ırk dışındaki etnik gruplar
Gözaltı Morlukları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gözlatında meydana gelen halkalar genellikle kalıcı değildir, yaşlanmaya bağlı ya da uykusuzluk sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Kısa süreli oluşan gözaltı morluklarını kişisel bakımla onarmak mümkündür, ancak renk değişikliği zamanla koyulaşırsa, gözaltlarında şişlik artarsa bunun için mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Uzun süren, genetik morluklar gibi cilt sorununa dönüşen gözaltı halkalarının birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Uzman bir dermatolog tarafından yapılan muayene ve hastanın öyküsü doğrultusunda kişiye özel tedavi uygulanarak gözaltı halkalarından kalıcı olarak kurtulmak mümkündür. Gözaltı morlukları tedavisinde kullanılan yaygın yöntemler aşağıdaki gibidir;
- Kimyasal Peeling
- Lazer Tedavisi
- Dolgu enjeksiyonları
- Aşı uygulamaları
- Mezoterapi
Gözaltı morlukları tedavisi için mutlaka bir uzamandan destek almanız gerekmektedir, kısa sürede ve etkili sonuçlar alınan birden fazla tedavi yöntemini hekiminiz sizin için belirliyor olacaktır ve günlük yaşantınız etkilenmeden yorgun görünmenize neden olan gözaltı morluklarından kurtulabilirsiniz.