Gül hastalığı bir diğer adıyla Rozasea, yüz bölgesinde ya da vücutta görülen, kızarıklık ya da kırmızı sivilcelere neden olan bir cilt hastalığıdır. İleri dönemlerde göğüs ve sırt bölgesinde yayılım gösterebilmektedir. Gül hastalığı özellikle açık tenlilerde görülmektedir ve daha çok kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Gül hastalığı vücutta ya da yüz bölgesinde meydana geldiğinde, aynı zamanda kan damarlarının da belirgin hale gelmesine neden olmaktadır. Gül hastalığı bulaşıcı değildir, özellikle bahar aylarında etkili olmaktadır ve ortaya çıktığı bölgede kırmızı ya da pembe lekeler oluşmakta ve gül şeklinde kendini göstermektedir.
Gül Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Gül hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak hastalığa sebep olan etkiler olduğu düşünülmektedir. Cilt akarları, mantarlar, ciltteki yağ ve psikolojik faktörler gül hastalığını tetiklediği düşünülmektedir. Buna ek olarak gül hastalığına sene olan diğer faktörler şu şekilde belirtilmektedir;
- Sıcak içecekler
- Alkol kullanımı
- Aşırı sıcaklık
- Baharatlı gıdalar
- Rüzgar
- Güneş ışığı
- Stres
- Kalitesiz makyaj malzemeleri
- Maytlar
- Egzersiz
Gül hastalığına sebep olduğu düşünülen diğer faktörlerdir.
Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Gül hastalığının belirtileri kişiye göre değişiklik göstermektedir. Gül hastalığı olan kişilerde yüz bölgesinde ya da vücudunda güneş yanığına benzer kızarıklıklar görülebilmektedir. Bu kızarıklıklar bazen sivilceye benzerlik gösterebilir ve yanma, batma hissi oluşturabilir. Bunlar dışında gül hastalığının belirtileri aşağıdaki gibi olabilmektedir;
- Yanma ve acı hissi
- Cilt kuruluğu
- Cilt renginde değişiklik
- Kan damarlarının genişlemesi ve belirginleşmesi
- Sivilce benzeri oluşumlar
- Cildin kalınlaşması
- Yüzde ödem (şişlik)
- Yüzde ve vücutta meydana gelen döküntüler, gül hastalığının belirtileri olarak sıralanabilir.
Gül Hastalığı Tanısı Nasıl Koyulur?
Gül hastalığının teşhisi için özel bir test bulunmamaktadır. Uzman hekimler fiziki muayene sonrasında hastalığı teşhis etmektedirler. Gül hastalığına benzerlik gösteren sedef ve lupus hastalığı gibi durumlarla karıştırılmaması için kan testi yapılabilmektedir.
Gül Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Gül hastalığı tedavisi de kişiye göre belirlenmektedir, çünkü hastalığın semptomları kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi süresi belirtilere ve hastalığın derecesine bağlı olmaktadır. Gül hastalığı ilaçlar, cerrahi işlemler ve lazerle tedavi edilebilmektedir. Ayrıca hastalığa neden olduğu düşünülen unsurların belirlenerek bunların da ortadan kaldırılması tedavi açısından oldukça önemlidir. Sistematik tedavide krem ve ağızdan alınan ilaçlar önerilmektedir. Buna ek olarak kılcal damarların yoğun olduğu bölgelere lazer ile tedavi uygulanmaktadır, ayrıca mezoterapi de gül hastalığının tedavisinde hekimin uygun görmesi koşulunda uygulanmaktadır. Kliniğimizde kullandığımız soğuk ışık teknolojisi ile, roza hastalarında yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Bu sebeple uzman bir dermatologdan gül hastalığı için tanı ve tedavi desteği alınması gerekmektedir.