Cilde renk veren hücrelerde meydana gelen düzensizlikler ciltte lekelerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Genellikle cilt lekeleri uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra genetik faktörler, kozmetik ürün kullanımına bağlı lekeler, hamilelik ve bazı ilaçların yan etkisi olarak da cilt lekeleri ortaya çıkabilmektedir. Cilt lekeleri hem estetik açıdan kötü gözükebilir hem de bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilmektedir. Cilt lekelerini tespit edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir, yanlış tedavi farklı cilt sorunlarına yol açabileceğinden dolayı mutlaka uzman bir dermatologdan destek alınması gerekmektedir.
Cilt Lekeleri Türleri Nelerdir?
Cilt lekeleri doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan lekeler olmak üzere iki çeşittir. Cilt lekelerinin türlerini sıralayacak olursak;
- Akne
- Melazma
- Vitiligo
- Güneş Lekeleri
- Çiller
- Doğum Lekeleri
- Deri Döküntüleri
- Cilt Kanseri
Cilt Lekesi Nedenleri Nelerdir?
Cilt sorunlarının sebep olduğu lekelerin yanı sıra uzun süre güneşe maruz kalmak cilt lekelerinin temel nedenlerindendir. Bunlara ek olarak cilt lekelerine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yaz mevsiminde yaptırılan epilasyon, ağda ve peeling gibi işlemler
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- Genetik yatkınlığa bağlı leke oluşumu
- Yaşın ilerlemesine bağlı
- Hormon tedavileri
- Ciltte meydana gelen enfeksiyonlar
- Sürekli kullanılan kozmetik ürünlere bağlı cildin nefes almaması ya da kalitesiz malzeme kullanımı
- Yağlı ve baharatlı gıdalar
- Yeteri kadar su tüketilmemesi
- Sigara ve alkol kullanımı cilt lekelerine sebep olan faktörlerdir.
Cilt Lekeleri Tedavisi
Cilt lekelerinde tedavi yöntemi lekenin oluşum nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Tedavi sürecini belirleyen diğer faktör ise lekelerin büyüklüğü ve derinliğidir. Cilt leke tedavisi özellikle kış aylarında önerilmektedir, çünkü yapılan tedavi sonrasında cildin direkt güneş ışınlarına maruz kalmaması önemlidir, tedavi sürecinde hassas olan cildin korunması için özellikle tedavi için kış ayları tercih edilmektedir. Cilt lekelerinin tedavi edilmesinde tercih edilen ve etkili sonuçlar alınan yöntemler;
Mezoterapi
Mezoterapi ile leke tedavisinde ince uçlu iğnelerle aminoasit, antioksidan ve vitaminlerden oluşan bir formül enjekte edilmektedir. Bu formül lekeli bölgede hücrelerin yenilenmesini sağlayarak lekelerin dağılmasına ve renk eşitliğine olanak tanımaktadır.
Kimyasal Peeling
Ciltte yüzeysel leke ve izlerin tedavisinde etkili sonuçlar alınan kimyasal peeling ile cilt yüzeyi soyulmaktadır. Bu sayede üst katmanı soyulan ciltte tedavinin uygulanacağı bölgede kolajen artışı sağlanmaktadır. Artan kolajen hücrelerin yenilerek lekelerin onarılmasını sağlamaktadır.
PRP
PRP kişinin kendi kanından alınan trombositten elde edilen ve vitaminlerle birleştirilen formülün cilde enjekte edilmesiyle uygulanmaktadır. PRP’de kullanılan kan pıhtılarının cildi yenilediği ve cilt lekelerini onardığı kanıtlanmıştır. Bu sebeple PRP leke tedavisinde oldukça sık uygulanan bir yöntemdir.
Lazer Tedavisi
Lazer yöntemleri her alanda olduğu gibi leke tedavilerinde de başvurulan yöntemlerden biridir. Cilt lekelerini doğrudan hedef alan lazer ışınları çevre dokulara zarar vermeden lekelerin onarılmasını ve cilt renginin eşit olmasını sağlamaktadır. Ayrıca teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde cilt lekeleri tedavi edilirken lazer sisteminin yenileyici ve canlandırıcı özelliği sayesinde canlı, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.