Saç analizi, saç derisinde ya da saçta oluşan sorunları tespit etmek, bu sorunların sebeplerini belirlemek ve ileride oluşabilecek sorunları tespit ederek çözüm üretmek için yapılan bir uygulamadır. Saç analizi yaptıranlar saçları ve saç derisi hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilmektedirler. Saç analizi, saç tipi, saçın kalitesi, dökülme sebepleri, saç derisi problemleri gibi birçok bilgiye ulaşmayı sağlamaktadır.
Saç Analizi Nasıl Yapılır?
Saç analizi birkaç yöntemle yapılmaktadır, dermatoloji uzmanları tarafından dermoskop dediğimiz cihazla saç köklerine, saç tellerine ve saç derisine bakılma işlemine triskoskopi denilmektedir. Bu yöntemle yakınlaştırma işlemi ile saç derisi ve saç teli görüntüsünün büyütülerek incelenmesi sağlanmaktadır. Trikogram dediğimiz diğer yöntemde ise belirli bir saç teli koparılarak saç telleri ve saç diplerinin durumu mikroskop altında incelenmektedir. Bu sayede saç dipleri analiz edilmiş olmaktadır. Saç analizi ile kişinin saç kalitesi, saç sıklığı, cilt tipi, cilt problemleri, kellik varsa derecesi gibi detaylar analiz edilerek tespit yapmak mümkündür. Muayene ve analiz sonrasında kişide bir problem tespit edilmesi durumunda hekim isterse kan tahlili isteyebilmektedir. Özellikle hormonal durumlara bağlı problemlerde vitamin, mineral ve kan değerlerindeki değişim tespit edilmek istenmektedir. Buna bağlı olarak saç derisinde tanısı koyulan sorunun tedavisi belirlenmektedir.
Saç Analizinde Hangi Sorunlar Tespit Edilir?
- Saç Dökülmesi: Saç dökülmesinin hangi aşamada olduğu belirlenmektedir. Saç kaybının tipi (androgenetik, mantar, saç kıran vs.) nedir, hangi tür saç dökülmesi yaşanıyor tespit edilmektedir.
- Saç Derisi Hastalıkları: Saç derisinde meydana gelen sorunların tespiti yapılmaktadır. Ayrıca saç derisi yağlı mı, deride egzama var mı gibi sorunlar incelenmektedir.
- Saç Derisindeki Diğer Lezyonlar: Saç derisinde oluşan ben, şişlik, kabuklanma, yara gibi sorunların incelenerek tespiti yapılmakta ve tedavi belirlenmektedir.
- Saç Tip: Saç kalınlığı ve saç yapısı incelenmektedir, saç teli ince mi kalın mı, saç telinin miktarı, yeterli olup olmadığı ve saç yapısında bir sorun olup olmadığı tespit edilmektedir.
- Saç Yoğunluğu: Saç derisinde bir santimetrekare alandaki saç teli miktarının incelenmesiyle saç yoğunluğu saptanmaktadır.
Saç analizi sonrasında elde edilen verilerle sorunun saçlarda mı, saç derisinde mi, bölgesel ya da hormonal mi olduğu tespit edilmekte ve şiddeti belirlenmektedir.
Kimler Saç Analizi Yaptırmalıdır?
Saç analizi için belirli bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Saçları ya da saç derisiyle ilgili sorun yaşayan herkes saç analizi yaptırabilir ve asıl problemin ne olduğu, neden kaynaklandığı hakkında bilgi sahibi olabilir. Saç analizi sadece saç ya da deri problemleri olanlar için değil, sağlık sorunu olmayan kişiler içinde yapılmaktadır. Saçın yapısının belirlenmesinin yanı sıra ileride oluşabilecek problemlerinde önceden görülmesine olanak sağlayan saç analizi uygulamasından dileyen herkes yararlanabilmektedir.