Saç Kıran Nedir?
Tıbbi adıyla alopesi areata dediğimiz saçkıran, kişinin saçlarında, kirpiklerinde, sakal gibi bölgelerinde aniden görülen ve yer yer olan dökülmelerdir. Kafa derisinde meydana gelen saçkıranda yuvarlak ya da oval şeklinde dışarıdan da görülebilen saçsız alanlar gözlenmektedir. Saçkıran olan bölgede bir süre sonra tekrar saç çıkarak yeni lezyonlar gelişmektedir ve genellikle gençlerde sık rastlanmaktadır. Özellikle erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla daha fazladır.
Saçkıran Neden Olur?
Saçkıran hastalığının nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak saçkıran hastalığının otoimmün nedenlerden dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir, otoimmün hastalıklar vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak kişinin bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkan hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Saçkıran hastalığında da bağışıklık sistemi hücreleri saç köklerine saldırmakta ve uzamasını durdurarak dökülmelere neden olmaktadır.
Saçkıran hastalığı için yapılan birçok araştırma neticesinde bu hastalığın genetik faktörlerden de kaynaklanabileceği belirtilmektedir. Ayrıca bazı hastalıklara bağlı olarak da saçkıran görülebilmektedir, bu hastalıklar ise;
- Egzama
- Sedef Hastalığı
- Troid hastalığı
- Saman Nezlesi
- Addison Hastalığı
- Atopik alerjik astım
- Lupus
- Vitiligo
Saçkıran Belirtileri Nelerdir?
Saçkıran olan bölgede birden fazla oval ve saçsız/tüysüz bölge meydana gelmektedir ve gözle görülür bir şekilde fark edilmektedir. Etkilenen bölgede saçsız deri gözükmekte ve iltihap gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Saç dökülmesi genellikle kafa derisinde başlamaktadır, ancak kirpik, kaş, sakal, koltuk altı ve kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deride dökülmeler gözlemlenebilmektedir. Saçkıran görüntüsü değişkenlik gösterdiği için kişiden kişiye farklı görünümde olabilmektedir ve tekrarlayan kronik bir rahatsızlıktır.
Saçkıran Tanısı Nasıl Konur?
Saçkıran belirtileri tipiktir, bu sebeple hasta ve hasta yakınları da saçkıran olduğunu fark edebilmektedir. Ancak bazı durumlarda saç kıran saç mantarı ile karıştırılabilmektedir, bu sebeple doğru bir tanı için uzman hekimlere başvurmak gerekmektedir. Hekimler önce hastalık öyküsünü dinleyerek gerekli tetik ve muayene ile hastalığın tanısını koyar. Saç dökülmeleri kontrol edilerek, derecesi belirlenir ve mikroskop altında birkaç saç örneği incelenerek kesin tanı koyulur. Gerekli görülmesi durumda birkaç parça alınarak patoloji incelemesi istenebilmektedir.
Saçkıran Tedavisi
Saçkıran tedavisi cilt hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır, tedavinin amacı hastalığın ilerlemesini önlemek ve hastalığın şiddetini azaltmaktır. Hafif dereceli saçkıran hastalığında ve erken teşhiste bazı hastalar tedavi gereksinimi duymadan iyileşme gösterebilmektedir. Saçlar kendi kendine çıkmaya başlayarak tedaviye gerek olmadan hastalık iyileşme göstermektedir.
Saçkıran hastalığı ileri evrede ise ve ciddi belirtiler gözlemleniyorsa steroid grubundaki ilaçlarla tedavi uygulanmaktadır. Krem forumda ilaçlara öncelik verilerek tedavi süreci başlatılmaktadır, sonraki aşamalarda enjekte işlemi ile ilaç hastanın kafa derisine uygulanmaktadır.
Saçkıran hastalığı durumunda, halk arasında önerilen ilaçların kullanılması son derece yanlıştır, hastalığın ilerlemesine ve ciddi boyuta ulaşmasına neden olabileceği için mutlaka uzman hekimlerde destek alınması gerektiği unutulmamalıdır.