Siğil Tedavisi

Siğiller, Human Papillomavirüs / HPV olarak bilinen virüsün sebep olduğu ve derinin üst tabakasına ya da mukozaya yerleşen kabarcıklardır. Siğillerin şekli değişiklik göstermektedir, ancak genellikle ciltle aynı renkte kabarık ve sert görünümdedir, nasırı andıran bir yapısı bulunmaktadır. Siğillerin kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır ve siğilleri 4 ana grupta toplayabiliriz.

  • Yaygın Siğiller (Verruca Vulgaris): Parmaklarda, ellerde ve tırnak çevresinde meydana gelen bu tip siğiller en yaygın siğil türüdür. Özellikle çocuklarda çok sık rastlanmaktadır, deri bütünlüğünün bozulmasına bağlı ortaya çıkabilmektedir. 
  • Ayak Tabanı Siğilleri (Plantar Warts): Tek veya birden fazla olarak ortaya çıkabilmektedirler. Diğer siğillerden farkı deri içine gömülü ve ağrılı olmalıdır. 
  • Düz Siğiller (Flat Warts): Küçük, yumuşak ve üzeri düz yapıda siğillerdir. Çok fazla sayıda olabilirler ve vücudun her yerinde ortaya çıkabilirler. Düz olmaları sebebiyle gözden kaçırmak mümkündür ve özellikle yüz ve saçlarda meydana gelmektedir.
  • Etek Siğilleri (Genital Warts/Kondiloma): Yetişkinlerde daha sık rastlanan bu siğiller yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedirler. Genital organların dışında yada iç kısımlarda farklı büyüklükte ve sayıda ortaya çıkmaktadırlar. Bulaşıcıdır ve tedavi edilmediği sürece rahim ağzı kanserine kadar giden değişikliğe neden olabilmektedirler.

Siğiller bulaşıcı yapıdadır ve kişiden kişiye temasla bulaşabilmektedir. Siğil bulaştığında hemen ortaya çıkmamakta ve kuluçka süresi sonrasında kendini göstermektedir. Kalabalık ortamlarda, direkt temas ve cinsel yolla bulaşma göstermektedirler, bu sebeple ortak kullanılan eşyalardan uzak durulması gerekmektedir. 

Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siğil tedavisi oldukça kapsamlıdır, onlarca tedavi seçeneği bulunmaktadır. Tedaviyi belirleyen faktörler, hastanın yaşı, siğilin tipi, siğil oluşan bölge gibi detayların incelenmesi dermatoloğun tedavi seçeneğini belirlemesinde etkilidir. Siğiller cerrahi yöntemlerle, lazer, kriyoterapi, elektrokoter gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.  

Siğil Tedavisi Yapılması Gerekli Midir?

Çocuklarda görülen siğiller genellikle tedavi gerekmeden kendiliğinden zaman içinde yok olmaktadırlar. Ancak her çocukta bu durum aynı olmadığı için yayılım göstermemesi ve kalıcılık olmaması adına mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekmektedir. Siğilin geçip geçmeyeceği ön görülememektedir, bu sebeple mutlaka farklı bölgelere ya da kişilere bulaşmasını önlemek için tedavi gerekmektedir. Yetişkinlerde görülen siğil genellikle kendiliğinden kaybolma eğilimi göstermez, özellikle yüksek risk gurubunda olan genital siğiller mutlaka tedavi edilmelidir. Bu bölgede bulunan siğiller tedavi edilmediğinde ve uzun süre kaldığında kanserleşme eğilimi gösterebilir ve istenmeyen sonuçlara neden olabilirler. Bu sebeple siğil tedavi edilmesi gereken bir cilt sorunudur ve tekrarlama olasılığı yüksek olduğu için doğru tanı ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Siğiller tedavi edildikten sonra, belirli bir süre geçtikten sonra tekrarlayabilmektedir. Siğillerin tekrarlamasının sebepleri ise;

  • Tedavi tam uygulanmıyor olabilir
  • Hastanın vücut direnci ile ilgili sorunlar olabilmektedir (Kansızlık, parazit, böbrek yetmezliği, beslenme ya da atopik bünye)
  • Yoğun stres devamlılığı
  • Yakın çevrede bulaş kaynağı olabilir, bu faktörler tekrarlayan siğillerde mutlaka değerlendirilmelidir.

 

Diğer Tedaviler