Melazma dediğimiz güneş lekeleri, doğuştan olmayan sonradan ortaya çıkan ve yüz bölgesinde meydana gelen kahverengi lekelerdir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır, yüzeysel ve derin, karışık olmak üzere iki çeşit melazma bulunmaktadır. Güneşlenme, gebelik, doğum kontrol hapları güneş lekesi oluşumunu tetiklemektedir. Oldukça yaygın görülen güneş lekeleri, koyu tenli kişilerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Güneş lekelerinin tam olarak nedeni henüz bilinmemektedir ve tetikleyici faktörler tespit edilebilmektedir.
Cilt yüzeyinde koyu renkli, düzensiz ve kabarık olmayan lekeler şeklinde kendisi gösteren güneş lekeleri özellikle üst dudak, yanaklar ve alında ortaya çıkmaktadır. Nadiren de olsa çene ve ön kollarda da oluşabilmektedir. Güneş lekesi olan hastaların mutlaka güneşten korunmaları gerekmektedir, solaryum gibi yapay kaynaklardan da uzak durmaları gerekmektedir.
Yüzdeki Güneş Lekesi (Melazma) Tedavisi
Güneş lekeleri ciltteki derinliğine göre tedavi edilmektedir. Birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır, leke kremleri, ağızdan alınan antioksidan haplar, lazer tedavileri ve kimyasal peeling leke tedavisinde uygulanabilmektedir. Bu yöntemler tek başına çözüm sağladığı gibi birlikte de uygulanarak daha derin lekelerde hızlı çözüm sağlamaktadır. Güneş lekeleri tedavisi için uzman hekimler muayene sonrasında hastaya uygun tedavi yöntemini belirmektedirler.
Yüzdeki Güneş Lekesi (Melazma) Tedavi Yöntemleri
Lazer ile Tedavi
Leke tedavisinin derinliğine bağlı olarak lazerle tedavi uygulanmaktadır. Yüzeysel lekeler krem, losyon gibi ilaçlarla tedavi edilebilirken, derin lekelerim çözümü lazer yöntemidir. Lazer ışınları lekeleri hedef alarak bu alanda hyalüronik asit maddesinin tetiklenerek lekelerin onarılmasını sağlamaktadır. Uygulama esnasında çevre dokular zarar görmeden, hedef bölgeye uygulama yapıldığından oldukça güvenli ve etkili bir yöntemdir. Ancak her tedavide olduğu gibi mutlaka uzman bir hekim muayenesi sonrasın doktorun uygun görmesi tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.
Yüzeysel Tedaviler (Krem, Losyon)
Güneş lekeleri tedavilerinde ilaçlar genel olarak krem formunda uygulanmaktadır. Leke tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini şöyle sıralayabiliriz;
- Melanin oluşumunda görevli olan Tyrosinase enzimini baskılamaktadır
- Melaninin diğer hücrelere geçişi engellenmektedir
- Cilt yenilenmektedir ve antioksidan içerikli formüller cilt renginde eşitlik sağlamaktadır.
Yüzdeki Güneş Lekeleri için Kimyasal Peeling
Leke tedavisinde kullanılan peelingler cildi yenileyerek renk eşitliğini sağlamaktadırlar. 1-4 hasta aralıklarla ortalama 5 seans tedavi gerekebilmektedir. Kimyasal peeling uygulamasında cilt yüzeyi soyulmaktadır, bu sebeple oldukça dikkatli uygulanması gerekmektedir. Profesyonel olmayan ve konusunda uzman olmayan kişiler tarafından uygulanması sonucunda ciddi problemlere yol açabilmektedir, bu sebeple mutlaka bir dermatoloji doktorundan destek alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Yüzdeki Güneş Lekelerine PRP Tedavisi
PRP yöntemi güneş lekeleri tedavisinde lazer ile kombine edilerek uygulandığında daha etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. PRP cildin yoğun bir şekilde onarılmasını sağlayan etkili bir yöntemdir ve 2-4 hafta aralıklarla 3-4 seans uygulanması yeterli gelmektedir. Ayrıca PRP cildin gençleşmesine etki eden bir uygulama olup, hem lekeleri tedavi etmekte hem de cildin yenilenerek gençleşmesini sağlamaktadır.